Tylko jedna sprawa, trzeba uważać z ilością cukru, bo można przesadzić, a taka przesłodzona zupa to już nie jest to co powinno być.
Zupa pomidorowa 7-8 porcji
Składniki:
zasmażka z 1/4 kostki tłuszczu i 4 łyżek mąki
przecier pomidorowy (jak własny robiony to 2 małe słoiki, a jak ze sklepu -ja kupiłam zagęszczony sok pomidorowy z Biedronki o pojemności 500 ml)
4 łyżki cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
sól do smaku
1/4 szklanki śmietany
Kluseczki:
pełna łyżka mąki
1 jajko
Zrobić zasmażkę. Wlać trochę wody mieszając, aby nie powstały kluski. Dalej wlewać powoli przecier pomidorowy i wodę, aż uzyskamy odpowiednią ilość zupy, oczywiście żeby nie była za rzadka. Posolić, dodać cukier i kwasek cytrynowy. Zagotować. Pod koniec gotowania wlać śmietanę mieszając.
Do gotującej się zupy wlewać powoli kluseczki trochę odgarniając na boki łyżką, żeby nie utworzyła się jedna wielka klucha:)
A kluseczki wykonujemy w ten sposób: mąkę ubijamy z jajkiem, jak za gęste to dolać trochę wody i gotowe.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz